Veľkoobchodné ceny v Nemecku rástli najvýraznejšie za takmer 60 rokov

13.12.2021 Celý región

Wiesbaden 13. decembra (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Nemecku vzrástli v novembri o viac než 16 %, čo predstavuje najvyšší rast cien za takmer 60 rokov. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Veľkoobchodné ceny vzrástli v novembri medziročne o 16,6 %, uviedol Destatis s tým, že najviac ich vývoj ovplyvnili ceny surovín a polotovarov. V októbri sa ceny zvýšili o 15,2 %. Novembrový vývoj predstavuje najvýraznejší rast cien v nemeckom veľkoobchode od roku 1962.

Pod prudké zrýchlenie rastu sa podpísali najmä ceny produktov z minerálnych olejov, kde rast dosiahol 62,4 %. Výrazne rástla aj cena rúd, kovov či stavebného dreva. V prvom prípade sa ceny zvýšili o viac než 60 % a v druhom o vyše 40 %. Navyše, o viac než 30 % vzrástli ceny obilnín, osív a krmív pre hospodárske zvieratá.

V medzimesačnom porovnaní sa veľkoobchodné ceny v Nemecku zvýšili v novembri o 1,3 %. Tempo rastu sa tak mierne spomalilo, keď v októbri v porovnaní so septembrom vzrástli o 1,6 %.
 

Vyberte región

mark